Wegwerpplastic in de ban: waarom blik wél goed recyclebaar is

wegwerpplastic 2Wine

Wegwerpbekers of plastic maaltijdverpakkingen zijn vanaf 2024 niet meer toegestaan op de werkvloer, in de horeca of op festivals, heeft het kabinet besloten. Waarom? Plastic zwerfafval is erg schadelijk voor het milieu. Maar hoe zit dat dan met blik, is dat een goed alternatief?

Plastic is schadelijk

Plastic zwerfafval: het neemt al jaren toe. Elke dag gooien we alleen al in Nederland negentien miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg, na eenmalig gebruik. Gevolg? Het vervuilt de natuur, vergiftigt het grondwater en diersoorten worden bedreigd. En dat wordt alleen maar erger. Stukjes plastic kunnen meer dan tweeduizend jaar in het milieu rondzwerven.

Dus besloot het kabinet wegwerpplastic in de ban te doen. Dat betekent dat je vanaf 2024 niet meer op een festival met een plastic bekertje wijn in je hand staat. Ook op kantoor en in de horeca wordt wegwerpplastic verboden.

Daarnaast moet er voor consumptie onderweg en afhaal per juli 2023 een bedrag betaald worden voor plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen, bovenop de prijs van de inhoud.

Waarom niet recyclen?

Nu denk je misschien: ik gooi plastic netjes in de PMD-container, dus dan wordt alles toch gerecycled? Maar helaas is juist dat recyclen het grootste probleem. Het is ingewikkeld en duur. Verschillende soorten plastic moet je eerst filteren en schoonmaken voordat je ze kunt smelten. En als je verschillende soorten plastic met elkaar mengt, krijg je nooit meer een hoogwaardig product. Daarom wordt het gros van het plastic verbrand.

Blik = aluminium is 100% recyclebaar

Dat moet toch anders kunnen! Bij 2Wine beseffen we de impact van wegwerpplastic. Waarom blik een goed alternatief is? De blikjes van 2Wine zijn van 100% aluminium gemaakt, wat (oneindig) te recyclen is, zonder kwaliteitsverlies.

Statiegeld wint van wegwerp

Maar wat als de blikjes alsnog in het milieu belanden omdat iemand het niet in de afvalbak gooit? Dat is de reden dat er per 2022 statiegeld op blikjes wordt ingevoerd. Per blikje wordt straks 15 cent gerekend. En statiegeld wint het altijd van wegwerp!