Wegwerpplastic: dit verandert er per juli 2023

wegwerpplastic 2wine

Er komt alsmaar meer plastic zwerfafval terecht in de natuur. Daarom wil de overheid met een paar nieuwe regels wegwerpplastic verminderen. Per 1 juli 2023 ga je extra betalen voor wegwerpbekers- en bakjes die plastic bevatten. Hoe zit dat precies? En zijn blikjes een goed alternatief?

Extra betalen voor wegwerpplastic

Sta je in juli ergens op een festival en schenken ze wijn in een plastic bekertje? Dan moet je daar extra voor betalen. Nee, niet in de vorm van statiegeld (behalve als het herbruikbare bekers zijn), maar gewoon extra knaken bovenop de prijs van de wijn. De reden? Je drinkt wijn uit een wegwerpbeker en daar willen we van af. 

Per 1 juli 2023

Plastic wegwerkbekers en -bakjes voor consumptie on-the-go zijn straks (nog) niet verboden, maar je betaalt er extra voor als consument. Of je nou eten bestelt, een maaltijdsalade haalt in de supermarkt of ergens een koffie haalt voor onderweg: alle wegwerpverpakkingen die plastic bevatten, ga je meer voor betalen. Je kunt wel zelf een herbruikbaar alternatief meenemen, zoals een koffiebeker of een tupperwarebakje. Ondernemers moeten dit ook  accepteren óf zelf aanbieden. Zo hoeft er helemaal geen wegwerpplastic te worden gebruikt voor jouw afhaalmaaltijd of kopje koffie.

Blikjes als alternatief voor festivals

Vanaf 1 januari 2024 wordt de regeling verder uitgebreid en is wegwerpplastic op festivals en evenementen helemaal verboden. Meer over deze regeling lees je hier. Dit geldt niet voor producten die geen plastic bevatten, zoals de recyclebare aluminium blikjes van 2Wine. Dit maakt wijn uit blik een fantastisch alternatief.

Statiegeld wint van wegwerp

De blikjes van 2Wine stop je na gebruik gewoon in je tas en breng je samen met je frisdrankflessen terug naar de supermarkt. Er zit namelijk €0,15 statiegeld op een blikje wijn. Dit zorgt ervoor dat er zo min mogelijk blikjes alsnog in de natuur belanden, en zo veel mogelijk worden ingenomen en gerecycled. Om daarmee een bijdrage te leveren aan een schoner Nederland. Statiegeld wint het altijd van wegwerp!